1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Abuzul – Cum să...

Abuzul – Cum să reacționăm?

By Psiholog-Psihoterapeut Alexandra Demian

Posted in

Ce este un abuz?

Abuzul este o formă de manifestare a unor comportamente agresive de natură fizică, psihică sau sexuală a unei persoane.

Aceste comportamente includ violență sau amenințari din partea unui individ, iar gravitatea poate ajunge până la acțiuni extreme.

Aceste acțiuni nasc frică, sentimente de neputință sau experiențe traumatice.

Care sunt tipurile de abuzuri și ce înseamnă ele?

Abuzul fizic presupune orice tip de atingere fizică, lovire sau orice formă de agresiune fizică.

Abuzul sexual constă în constrângerea unei persoane de a avea un comportament sexual pe care nu și-l dorește. Constrângerile se pot realiza prin utilizarea forței sau prin șantaj și intimidare.

Abuzul psihologic conține o serie de comportamente cum ar fi încercarea de a umili, discredita, intimida, izola, maipula sau urmări o altă persoană.

Care sunt efectele psihologice ale abuzului?

Abuzul poate determina apartiția unor traume pentru oricine, iar efectul poate fi declanșat la mai mult timp după ce abuzul a avut loc, chiar dacă în prezent nu mai există violență.

La nivel emoțional persoanele care au suferit un abuz simt frică, furie, frustrare, confuzie, au modificări la nivelul stimei de sine și al încrederii în sine, se învinovățesc și nu pot accepta ceea ce tocmai li s-a întâmplat.

De asemenea abuzul poate provoca o tulburare de stres posttraumatic și poate dezvolta anxietate sau depresie, însoțite de simptome precum: frica exagerată, insomnii, iritabilitate crescută, pierderea atenției și a concentrării, lipsa dorinței de intimitate.

Efectele abuzului se pot observa și la nivelul nevoilor fundamentale ale unei persoane și la nivelul nevoii de a trăi alături de ceilalți, astfel încât nu se mai simt în siguranță în propria locuință, îsi pierd încrederea în sine și în lume, nu-și mai regăsesc sensul personal al vieții iar sistemul de valori al persoanei suferă modificări.

Cumva legat de sistemul fiziologic pot exista simptome somatice, unde efectele distresului crează simptome fiziologice cum ar fi durerile de cap, dureri stomacale, diverse iritații pe piele marcând pe corpul nostru semnalmentele emoționale pe care le resimțim pe interior.

Modificări se petrec și în sistemul relațional atunci când victimele unui abuz refuză prezența celorlalți, nu-și mai acceptă familia sau prietenii, aleg să se izoleze și să nu mai comunice.

Cum reacționăm când o persoană a fost abuzată?

Adesea când în jurul nostru există persoane abuzate avem numeroase gânduri și trecem prin diverse stări emoționale.

Ne putem simți neputincioși, avem sentimente de vinovăție, suntem triști sau furioși.

Pe de altă parte suntem într-o poziție foarte neclară deoarece victimele unor astfel de situații au reacții adverse, își pot dori să discute despre experiența traumatică sau pot prefera să nu o facă; își doresc să primească sprijin sau nu doresc pe nimeni în preajma lor.

Ce putem face?

Să oferim suport, în special suport emoțional și prezența fizică. Nu este necesar să oferim sfaturi, să generăm soluții sau să încercăm să reducem simptomele ci doar să fim acolo.

Să ne informăm cu privire la trauma suferită și la procesul de vindecare, căutând chiar și ajutor de specialitate atunci când simțim că situația este ieșită de sub control.

Să ascultăm și să ajutăm persoana traumatizată să se descarce și să elimine emoționalitatea negativă.

Lăsați timp persoanei din fața vostră, înțelegeți emoțiile și reacțiile acesteia, fără a avea tendința de a maximiza sau minimaliza situația.

Am putea să evităm judecățile de valoare și să ne exprimăm onest față de ceea ce simțim noi doar atunci când persoana o cere.

Acest suport se poate manifesta la nivel verbal sau comportamental, fiind mai rezervați față de contactul fizic pentru că putem fi percepuți ca agresivi.

Este foarte bine să fim încărcați cu multă răbdare și să-l respectăm pe celălalt, să-i respectăm timpul și spațiul de care are nevoie.

Este important să știe că suntem disponibili în a oferi ajutor și că putem oferi susținerea necesară pentru ca cei afectați să se vindece.

Distribuie acest articol

Call Now Button