Depresia reprezintă o tulburare afectivă ce se deosebește de o simplă reacție de tristețe față de un eveniment negativ. Este un fenomen des întâlnit și se manifestă de regulă prin prăbușirea dispoziției afective, caracterizată mai degrabă prin tristețe, nesiguranță, prezență constantă a trăirilor și gândurilor negative. Simptomele depresiei vizează sfera comportamentală, afectivă, motivațională, cognitivă și somatică. Acestea apar ca urmare a unor gânduri negative persistente, care se leagă automat de anumite credințe interioare despre sine ca urmare a unui eveniment sau a unei serii de evenimente trăite critic ce activează în profunzime amintirea dureroasă a unor experiențe mai vechi.
Ca să înțelegem mai bine cum poate prinde formă depresia, avem următorul exemplu: o persoană poate trăi ceea ce i se întâmplă până la instalarea depresiei astfel:
- Are următoarele simptome: tristețe, anxietate, vinovăție; este tot mai autocritică și pierdută; nu poate dormi sau mânca; simte că efortul este foarte mare chiar și pentru activitățile zilnice; se implică fără a avea nicio plăcere; tinde să se izoleze, evită să se întâlnească cu ceilalți;
- La nivel de gânduri pot apărea următoarele: „nu sunt bună de nimic”, „sunt depășită”, ”nu voi reuși niciodată”;
- Acestea pot apărea ca urmare a unui eveniment negativ, pierderea locului de muncă sau ratarea unui interviu la care nu a fost selectată pentru un job mult dorit;
- Ce se activează de fapt? Numeroase credințe mascate despre sine: „sunt mereu mai slabă decât ceilalți”, „îi voi dezamăgi pe toți”, „nu reușesc deoarece sunt prea slabă”;
- Ce poate sta în spatele acestor idei despre sine? Presiuni constante asupra obținerii unor rezultate școlare excepționale, comparații negative constante cu alți copii din familie sau dintre colegi, primirea unor pedepse prin abuz fizic și emoțional în care copilul leagă frica, devalorizarea și sentimentul inutilității de performanțele sale.
Simptomele depresiei
O persoană care suferă de depresie va trăi următoarele simptome:
- Tristețe profundă, stare de gol interior, neliniște interioară;
- Dezvoltarea unei critici interioare active, dublate de sentimentul de inutilitate;
- Sentimente de vinovăție, de tensiune psihică și iritabilitate;
- Concentrare asupra stării dificile în care se află;
- Scăderea expresivității și a vivacității energiei;
- Plâns frecvent;
- Lipsa bucuriei și a plăcerii față de implicarea în activitățile normale;
- Tendința de izolare și de retragere;
- Sentimentul de incapacitate de a acționa, de a lua decizii;
- Apariția unor senzații fizice persistente: dureri de cap, abdominale, amețeli, tulburări ale tractului digestiv;
- Gânduri și comportamente suicidare;
- Tulburări de somn;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Scăderea energiei sexuale.
Cauzele apariției depresiei
Cauzele depresiei pot fi multiple, de la un dezechilibru biochimic până la reacția oamenilor la evenimente critice din viața lor. Putem să încadrăm cauzele depresiei în câteva categorii:
- Cauze biochimice: tulburări la nivelul neurotransmițătorilor, dezechilibru între anumite substanțe eliberate de creier;
- Cauze genetice: tulburări depresive sau tulburări ale dependențelor, de exemplu alcoolism, în familie;
- Cauze privind factori cu impact asupra personalității și a raportării la experiențele trăite: stimă de sine scăzută, reacție exagerată la stres, pesimism, pierderea părinților sau a altor membri din familie, neglijarea în copilărie, lipsa unei relații, eșec profesional, evenimente de viață negative;
- Cauze ce țin de factorii de mediu: absența unui suport social, expunerea față de un partener ostil sau critic, prezența la violență și abuz, probleme financiare sau de sănătate.
Tipuri de depresie
Depresia este cunoscută în domeniul clinic, medical dar și ca urmare a unor factori psihogeni. Astfel că putem încadra conform simptomelor depresiei câteva tipuri:
- Depresia nevrotică
Aceasta se manifestă prin stări de tristețe prelungită, intoleranță, sentiment de inutilitate și dezamăgire, lipsa implicării și a inițiativei, tulburări de somn, de alimentație și anxietate. Este o formă de depresie simptomatică și este corelată și cu stările de epuizare sau de reactivitate la anumite evenimente marcante.
- Depresia psihotică
În cazul acestui tip de depresie îi este asociată trăirea la intensitate a tuturor simptomelor, cu efecte asupra modificării personalității, comportamentului și felului de funcționare al unei persoane. Tristețea este trăită ca un vid, nevoia de retragere ca o lipsă de contact cu ceilalți, lipsa bucuriei față de implicare ca lipsa rezonanței față de mediu. Se produce totodată un regres al performanțelor intelectuale, al sentimentului de sine, al valorizării personale la care se adaugă reducerea activității fizice până la minim. Riscul cel mai crescut în această situație este incidența suicidului din cauza tensiunii psihice insuportabile.
- Depresia mascată
Această formă de depresie este definită prin prezența unor simptome fizice mult mai puternice comparativ cu cele de ordin psihic. Astfel că simptomatologia fizică va juca rolul principal iar simptomele psihice rolul secund.
Nu doar în acest caz, dar în oricare formă de manifestare a depresiei sau a anxietății, strâns legate amândouă se recomandă excluderea cauzelor medicale generale pentru un diagnostic cât mai eficient.
- Alte tipuri de depresie
- Tulburarea depresivă majoră;
- Tulburarea depresivă persistentă
- Tulburarea bipolară;
- Depresia postpartum;
- Tulburările afective sezoniere;
Toate acestea pot evolua de la forme încadrate în prima categorie a depresiilor nevrotice până la cele de ordin psihotic.
Depresia la copii și adolescenți
Depresia la copii este mai dificil de observat deoarece acestora le este mai greu să vorbească despre sentimentele resimțite, în schimb apariția simptomelor poate fi regăsită în modificările produse asupra modului lor obișnuit de funcționare. Astfel că tristețea poate fi marcată de probleme somatice, proastă dispoziție, teamă socială, retragere sau crize de furie. Trăiesc un sentiment de descurajare, de plictiseală constantă, pot plânge regulat deși uneori nu există un motiv concret pentru descărcare.
Alte simptome asociate depresiei la copii și adolescenți:
- O expresie facială pasivă, tristă sau din contră iritată, încordată;
- Pierderea interesului față de activitățile zilnice și față de cele care le provocau până acum bucurie și distracție;
- Sentimente de vinovăție constante;
- O energie scăzută, o voce slabă, mișcări lente ale corpului, lipsa participării la dialog;
- Gânduri despre aspectele existențiale ale vieții și morții;
- Gânduri și idei despre suicid tratat ca o formă de eliberare;
- Dificultăți alimentare, manifestate de obicei prin lipsa poftei de mâncare sau din contră un apetit foarte crescut;
- Stare de oboseală permanentă;
- O atenție concentrată deficitară, urmată de probleme de memorie sau indecizie;
- Sentiment puternic de apăsare, singurătate, pierdere;
- Gânduri intruzive despre îngrijorări sau frământări ce apar de regulă seara generând dificultatea de a adormi.
Cauzele apariției depresiei la copii și adolescenți
Cauze biologice și genetice
Putem lega apariția depresiei de cauze biologice și genetice, atunci când prezența sa nu poate fi corelată cu nicio altă circumstanță sau alte evenimente externe determinante. Astfel că putem corela apariția simptomelor la copii cu ceea ce i se întâmplă adultului crescând riscul incidenței unor tulburări de dispoziție la cei ai căror părinți suferă de o stare depresivă.
Cauze psihologice
Cauzele psihologice sunt în strânsă legătură cu multiplele reacții pe care copilul le generează ca urmare a trăirii anxietății personale sau familiale, a responsivității personalității sale și a mediului familial sau social.
Tipuri de depresie la copii și adolescenți
- Depresia cronică
Acest tip de depresie nu are simptome foarte bine pronunțate, oscilează cu perioade în care poate să apară o stare de tristețe care apoi să dispară. Tristețea poate fi înlocuită adesea cu agitație sau iritabilitate.
- Depresia severă
În cazul acesta simptomele sunt foarte ușor de observat, se declanșează brusc iar comportamentul copilului se modifică foarte mult. Se poate extinde pentru câteva săptămâni sau luni.
- Depresia asociată tulburărilor de adaptare
În acest tip de depresie sunt mai ușor de observat preschimbări de comportament decât tristețe. Este o formă de reacție față de ceva ce se modifică în viața copilului sau adolescentului la care îi este greu să se adapteze, ca de exemplu: schimbarea locuinței, schimbarea școlii sau trecerea într-un alt ciclu educațional, existența unor dificultăți financiare sau de sănătate ale sale sau în cadrul familiei.
Ai nevoie de ajutor pentru tratarea depresiei?