elena nechifor

Psiholog Psihoterapeut
Nechifor Elena

Telefon 0722.225.426
Email elenanechifor@psiconcept.ro
Adresa București: Calea Vitan nr. 8 (Mall Vitan)

[box_header title=”Psiholog Psihoterapeut Nechifor Elena” type=”h2″ bottom_border=”1″ animation=”1″]

Membru al Colegiului Psihologilor din România cu drept de liberă practică în: Psihoterapie Integrativă,atestat de Comisia de Psihologie Clinică și Psihoterapie

CINE SUNT EU?

Eu sunt o persoană obișnuita, cu calități și defecte ,ocup diferite roluri în viața mea de acum pentru că, acum știu să selectez rolurile pe care mi le asum, sunt o persoana normală; și culmea, am fost crescută și educată într-o familie  normală (Norma–la), sub „semnul” lui Trebuie: „Trebuie să corespunzi”, „Trebuie sa fii supusă”, “Trebuie să muncești din greu în viață pentru că nimic nu pică din cer”, „Trebuie să ne asculți”, și Trebuie, Trebuie….Apoi sub „semnul” Perfecționismului ( „Totul sau nimic”). „Dacă nu poți rezolva o situație perfect, mai bine renunță”, „dacă nu ești extraordinară ești o ratată”, „dacă nu ești pe primul loc, ești fraieră”. Apoi a urmat și  „semnul” Transformării albului în negru;  „îți vorbește frumos, ți-a zâmbit, sigur vrea ceva de la tine”,al Predicției viitorului „Dacă nu o să ții cont de sfaturile mele sigur nu o sa reușești în viață”, al Minimalizării succesului  „Ai reușit la examen, și ce-i cu asta?, noi doar pentru tine muncim”. Și educația a continuat sub “semnul” Etichetării, „N-ai luat examenul la facultate?, ești incapabilă”, al Criticii “N-ai făcut curățenie, n-ai șters bine praful, iar ai uitat sa ne suni, ești imposibilă”. Am învățat să citesc și gândurile oamenilor, „Știu că prietena mea este invidioasă pe mine pentru ca mi-am cumpărat mașină nouă”. Exemplele pot continua…

Nu-i așa că educația mea a fost Norma-lă ?. Și în școală am primit o educație Norma-lă, adolescența și maturitatea au fost Norma-le și copii mei au primit o educație Norma-lă. Puțin a lipsit să le ofer și nepoților mei NORMALITATEA mea, norocul a fost ca m-am oprit la timp, de fapt, în urma unei discuții aprinse cu una din fiicele mele, care, a strigat la mine: „Mama trezește-te, Eu nu vreau sa fac ce vrei tu, și cum vrei tu, ai ințeles? !!” Și acum, când scriu aceste rânduri simt ecoul și emoția acelei fraze, strigătul ei era de fapt și strigătul meu care m-a ajutat sa mă întorc spre mine, să-mi evaluez viața, să mă descopăr, să-mi dau voie sa fiu nu doar sa fac pentru a avea.

Viața mi-a oferit tot felul de situații: și bune și rele, pe cele rele le-am numit lovituri, pe cele bune le-am numit șanse. Pe lângă unele șanse am trecut fără să le observ, pe altele le-am atins ușor cu timiditate sau le-am lăsat să aștepte, iar pe câteva, puține, nu le-am mai lăsat să plece. Una din aceste șanse a fost aceea de a urma cursurile Facultății de Psihologie, apoi master în Dezvoltare personală și Psihoterapie, am absolvit cursurile de formare profesională în specialitatea Psihoterapie Integrativa ARPI, am absolvit cursul de specializare în Psihoterapia Traumei TUTOR DR. ALBERT  ZANDVOORT, cursurile de formare continuă: Managementul disfuncțiilor sexuale și Sex- terapie în cadrul „Școlii de vară” ediția a IIIa Caciulata , cursurile de formare continua „Abordarea interdisciplinara a consumului ilicit de droguri” ARPI , The residential workshop held in Normandy, France 2012, with the theme “ Working creatively with Developmental issues” Prof . Dr. Ken Evans, MA. Joanna Hewitt Evans.

Sunt câteva din competențele acumulate în timp care m-au ajutat în primul rând să mă înțeleg pe mine; să înțeleg cât de normal a fost normalul cu care am fost obișnuită, crescută, educată de familie, școală și societate.

Dar, există un “DAR AL LUI SARTRE”  frumos parafrazat de Mony Elkaim.

Important nu este ceea ce au făcut ceilalți din mine, ci ceea ce fac eu din ceea ce au făcut ceilalți din mine”.

EU, PSIHOTERAPETUL  NECHIFOR  ELENA ,  la fizică am învățat că noi funcționam în câmp comun, la chimie am învățat că între noi există o legătură moleculară, la biologie, biologii au demonstrat ca noi avem o descendența comună, în timp ce noi psihologii nu avem o metoda de studiu anume, ci avem mai multe perspective. Psihoterapia Integrativa este o abordare multimodală, relațională. Psihoterapia integrativ relațională, este un proces terapeutic cuprinzător, coerent, principial și flexibil având ca element central și comun tuturor psihoterapiilor – relația terapeutica în toate dimensiunile sale. Relația terapeutică nu seamănă cu nicio relație, pentru că ni se permite sa divulgăm pasiuni, secrete, dureri, amintiri amare într-un cadru confidențial ,empatic, sigur și conținător. Ne oferă sentimentul siguranței, al iubirii, al apartenenței, al sentimentului de valoare și al stimei de sine. O relație terapeutică ne permite și ne încurajează să ne exprimăm verbal iubirea și emoțiile.  Relația părinte-copil, bunic-nepot și în cazul soților sau a iubiților – chiar și acestea pot fi contaminate de vinovăție, jenă, dominație, roluri, lupta pentru dominație.

Eu, ca și psihoterapeut integrativ cred că noi oamenii avem potențial și toate abilitățile necesare pentru a face față dificultăților vieții. Cu toate acestea uneori ne blocăm în tipare și credințe rigide despre noi și despre alții și avem nevoie de ajutor. Rolul meu de terapeut este de a vă ajuta să vedem împreună situația mai clar, să aflăm  cum faceți parte din ea, să experimentați, să explorați și să descoperiți modul în care aceste tipare continuă să funcționeze și să vă afecteze în prezent viața. Eu sunt împreuna cu dumneavoastră pentru a găsi modalități noi și creative  pentru a face față dificultăților cu care vă confruntați.

Dacă vă opriți și citiți aceste gânduri ale mele, este un prim pas către șansă, dacă v-a trezit vreo emoție este un alt pas, iar dacă luați decizia  să mă sunați pentru a vă programa, este un act de mare curaj și determinare asupra căruia mă înclin și cu respect îl onorez.

SERVICII  PSIHOLOGICE

  • Consiliere psihologică ( copil, adult, cuplu si familie)
  • Psihoterapie individuală ( adult, copil, cuplu si familie)
  • Psihoterapie de grup ( grup parental, grup de dezvoltare personala)
btt