Tipuri de tratament specifice atacurilor de panica
Pentru a determina cat mai eficient natura acestor aparitii spontane ale fricii si incadrarea lor in existenta atacurilor de panica sau a unei tulburari de panica vom tine cont de urmatoarele aspecte :
- daca o persoana a experimentat mai multe episode de teama intensa cu simptome specifice pe parcursul unei perioade de cel putin o luna ;
- daca nu exista un pericol obiectiv, totodata un istoric recurent in legatura cu diferite frici specifice ;
- daca simptomele nu apar de regula in situatii cunoscute sau previzibile ci mai degraba au un caracter spontan ;
- daca intre atacurile de panica exista intervale in care persoana experimenteaza o stare anxioasa.
Pentru a stabili un tratament trebuie sa avem in vedere factori ce tin de evolutia starilor :
- existenta sau lipsa unor tulburari anterioare ;
- asocierea starilor cu evenimente recente sau asocierea cu evenimente traumatice din trecut ;
- rapiditatea optarii pentru un tratament de la momentul aparitiei simptomelor ;
- lungimea perioadei in care simptomele si starile s-au desfasurat;
- frecventa scazuta sau ridicata a atacurilor de panica ;
- durata redusa sau extinsa a atacurilor de panica ;
- gradul de functionabilitate in prezent si in perioada anterioara aparitiei atacurilor de panica.
Ai nevoie de un tratament personalizat pentru atacul de panica?
Persoanele care au atacuri de panica sau tulburari de panica au la dispozitie posibilitatea de a opta pentru diferite tratamente, informate personal sau la recomandarea unui medic sau psihoterapeut :
- abordarea psihofarmacologica, tratamentul medicamentos asociat simptomatologiei starilor sau tulburarilor, in urma consultului si recomandarilor unui medic psihiatru ;
- psihoterapia individuala sau de grup;
- informarea si verificarea unor convingeri precum ca simptomele resimtite pot fi generate de o boala severa. Este necesar sa fie cunoscuta originea unor astfel de manifestari ;
- abordarile suportive, consilierea, meditatia, tehnicile de relaxare, alte terapii alternative carora o persoana le ofera incredere.
Orice forma de tratament poate avea un impact benefic asupra reusitei gestionarii atacurilor de panica cu conditia constientizarii reale a reducerii simptomelor sau din contra a accentuarii lor. Tulburarea de panica se poate complica in dezvoltarea agorafobiei, tulburarii depresive, tulburarii legate de consumul de substante sau riscului de suicid. De aceea este necesara consultarea unui specialist in stabilirea situatiei reale.
Tratamentele atacului de panica specifice adultilor
In stabilirea tratamentului pentru atacurile de panica specifice adultilor se va tine cont de ideile generale de aplicabilitate ale tratamentelor in astfel de cazuri. Se sugereaza identificarea unui diagnostic care sa reprezinte simptomatologia prezenta astfel ca este nevoie de un examen clinic, de o evaluare psihiatrica si de o evaluare psihologica, fie prin folosirea testelor psihologice fie prin metodele de observare si experimentale specifice psihoterapiei.
Astfel ca in cazul adultilor poate fi recomandat:
- un tratament psihoterapeutic, bazat pe un plan construit impreuna cu psihoterapeutul, care are in vedere atat reducerea simptomelor cat si identificarea cauzelor ;
- o abordare clinica in cazul in care apar si alte afectiuni fizice care pot intretine simptomatologia;
- un tratament medicamentos, stabilit de catre medicul psihiatru ;
- o abordare experimentala, constand in factori adjuvanti in dobandirea starii de bine si a sanatatii fizice si psihice, cum ar fi : adoptarea unei alimentatii sanatoase, introducerea exercitiilor fizice in rutina personala, reducerea consumului de cafeina si a altor substante stimulative, meditatie, tehnici de relaxare, tehnici de distragere a atentiei etc.
Tratamentele atacului de panica la copii
La fel ca in cazul adultilor, si in cazul copiilor este nevoie sa tinem cont de anumite reactii fizice in conditii de stres dar si de reactiile emotionale acordate diferitelor situatii. Poate fi vorba despre o reactie la o frica cu un obiect bine definit, la o stare de anxietate legata de evenimente sau schimbari ce pot aparea in viata lor, diferite experiente interiorizate cu incarcatura emotionala majora lipsita de posibilitati de gestionare, o reactie la un mediu sau la anumite comportamente ostile. Se recomanda si in cazul acestora o atentie sporita in realizarea evaluarii, a identificarii factorilor care favorizeaza diferite stari, a stabilirii unui diagnostic, precum si in optarea pentru un anumit tip de tratament.
Solutiile sunt si ele similare celor in cazul adultilor, tinand cont de existenta sau lipsa existentei unei tulburari, a corelarii simptomelor cu evenimente prezente sau trecute, cu gradul evolutiei simptomatologiei. Este esential in tratamentul atacurilor de panica sa se investigheze una sau mai multe posibilitati de abordare, de preferat consultand un specialist prin :
- crearea unui mediu suportiv ;
- ancorarea in realitate si la solutiile optime ;
- indepartarea elementelor ce creaza stres si anxietate, precum si verificarea evenimentelor din toate mediile din care acestia fac parte;
- asigurarea unui mediu si stil de viata potrivit ;
- consilierea si dezvoltarea personala ;
- evaluarea clinica ;
- asigurarea suportului informativ in legatura cu ceea ce se intampla ;
- psihoterapie, adaptata nevoilor si conditiilor de dezvoltare ;
- tratament medicamentos acolo unde medicul stabileste necesitatea acestuia in functie de factorii evolutivi cu caracter de risc.
Tratamentele atacului de panica in sarcina
Atacurile de panica in timpul sarcinii sunt adesea corelate si cu starile de anxietate. Aceasta se poate manifesta mai accentuat inainte de a ramane insarcinata, in timpul sarcinii, respectiv dupa nasterea copilului. Atat anxietatea cat si atacurile de panica creeaza mai multe ingrijorari in timpul sarcinii, datorita felului in care interpretam efectele simptomelor specifice asupra sanatatii si dezvoltarii bebelusului. Ingrijorarile crescute in legatura cu sine, in legatura cu sanatatea bebelusului, schimbarile asupra perceptiei fizice, asupra relatiei de cuplu sau a relatiilor sociale, asupra schimbarilor dispozitionale sau in legatura cu elemente diverse si semnificative din viata unei femei, pot genera o reactie de teama intensa manifestata prin atacuri de panica.
In analiza manifestarii acestor atacuri de panica, precum si in ceea ce priveste stabilirea unui tratament vom tine cont de urmatoarele aspecte :
- gradul in care aparitia atacurilor de panica se coreleaza cu o stare/tulburare de anxietate precum si cu capacitatea, frecventa si intensitatea aparitiei ingrijorarilor ;
- frecventa, intensitatea si durata atacurilor de panica ;
- importanta mediului si a caracteristicilor relationale in generarea acestor stari;
- contextul in care s-a produs sarcina(de exemplu, s-a produs intr-un moment neasteptat sau din contra a existat un timp mare de asteptare a acestui moment) ;
- existenta unor traume legate de sarcina in sine sau de o alta sarcina ;
- existenta sau lipsa atacurilor de panica inainte de a ramane insarcinata ;
- existenta unor probleme medicale existente anterior sau aparute in timpul sarcinii.
In timpul sarcinii datorita schimbarilor care pot aparea galopant in viata unei femei tratamentul prin identificarea posibilelor traume, frici, destabilizari ale increderii in sine, stabilitatii acceptarii si integrarii evenimentelor, mijloacelor de suport, precum si al constientizarii si al pregatirii, caracteristice psihoterapiei poate fi cea mai utila forma de tratament non-invaziva, durabila pe termen lung si cu capacitate de invatare a unor mecanisme sanatoase de adaptare in eventualitatea confruntarii cu alte episoade asemanatoare.
Astfel ca un prim pas ar presupune evaluarea psihologica si stabilirea unui plan psihoterapeutic, dupa care urmeaza perioada de implementare a lui.
In situatiile de criza, un medic psihiatru si medicul care urmareste sarcina vor fi cei care vor analiza care este posibilitatea unui tratament medicamentos in sarcina.
Pe de alta parte putem opta pentru o multime de activitati auxiliare, cum ar fi :
- gasirea unor modalitati de relaxare potrivite, fie ca vorbim de activitati sportive permise in limitele fizice personale, yoga, meditatie, masaj, activitati artistice sau alte hobby-uri ;
- pregatirea fizica si psihica prin informare medicala, legata de aparitia atacurilor de panica dar si de evolutia sarcinii si a perioadei postnatale ;
- odihna si sporirea modalitatilor prin care atat corpul dar si mintea sa aiba suficient timp sa se regenereze ;
- persistarea in activitatile uzuale acolo unde situatia permite. Ne gandim adesea ca trebuiie sa ne schimbam aproape intreaga viata dupa aparitia copilului, aspect care favorizeaza aparitia anxietatii ;
- discutiile cu partenerul, prietenii si membrii familiei despre ceea ce simtim, ce ne ingrijoreaza si ne poate crea atacurile de panica .
Ce presupune in cazul atacurilor de panica, tratamentul medicamentos ?
Deoarece avem la indemana mai multe solutii prin care putem trata atacurile de panica cu care ne confruntam este nevoie sa avem in vedere ca nu exista o alternativa general valabila pentru intreaga arie de problematici alocate acestor tulburari. Este extrem de util sa ne asiguram ca ne orientam in tratarea atacurilor de panica stabilind si rezolvand cauza de la care au aparut. Astfel ca este necesar sa consultam un specialist care ne va indruma in a face investigatiile necesare si totodata care sa ne ajute sa ajungem la forma de tratament potrivita. Medicatia nu este in toate cazurile necesara, alteori in combinatie cu psihoterapia poate oferi succesul tratarii atacurilor de panica.
Tratamentul medicamentos va actiona la nivel chimic in organism, asupra nivelului de serotonina si dopamina, restabilind echilibrul in functionabilitatea noastra. Tipurile de medicamente considerate eficiente in gestionarea atacurilor de panica sunt:
- inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei ;
- benzodiazepinele.
Felul in care functioneaza aceste medicamente, efectul asupra simptomelor, posibile reactii adeverse, precum si situatiile speciale in care ne aflam(sarcina, tratamentul in atacurile de panica ale copiilor, posibile complicatii sau predispozitii) vor fi discutate cu medicul.
Ajuta in cazul atacurilor de panica sa urmam un tratament alternativ ?
Atacurile de panica mai sunt descrise ca fiind si frica de frica. Acest lucru se manifesta prin incordarea si concentrarea excesiva asupra simptomelor pe care le genereaza atacurile de panica. Gradul in care reusim sa ne relaxam in timpul manifestarii acestora precum si in intervalele dintre acestea ne pot ajuta foarte mult in gestionarea momentelor dificile. Astfel ca diferite tratamente alternative se pot combina cu tratamentul psihoterapeutic, mentionand ca tratamentele de sustinere nu pot determina cauza si in acelasi timp nu pot oferi solutii in tratarea atacurilor de panica si mai degraba ne ajuta in gestionarea sau reducerea anumitor simptome.
Putem considera urmatoarele activitati ca si tratament alternativ :
- crearea unui stil de viata activ, prin abordarea unor programe sportive, dans;
- echilibrarea stilului alimentar si asigurarea intervalelor de odihna necesare ;
- practicarea meditatiilor, terapiei prin yoga, prin masaj de relaxare;
- terapia prin muzica, dans, umor etc;
- hidratarea prin ceaiuri ce au efect terapeutic de calmare : musetel, tei, levantica ;
- participarea la grupuri de suport.
Cum poti trata eficient atacurile de panica prin psihoterapie ?
Eficienta psihoterapiei in tratarea atacurilor de panica provine in primul rand din crearea unui context potrivit persoanelor de a discuta deschis fata de un specialist despre starea de frica si simptomele aparute ca urmare a acesteia. Este nevoie sa putem cere ajutorul in momentul in care simtim ca nu putem gestiona ceea ce se intampla, cu scopul de a intelege si de a rezolva cauzele posibile, sa putem vorbi deschis si sa ne expunem problemele, precum si sa urmam sugestiile si tehnicile potrivite cazului nostru.
Contextul si abordarea terapeutica a situatiei se completeaza ulterior cu o evaluare obiectiva si cu un plan terapeutic mulat pe personalitatea clientului, urmand pasi in determinarea cauzelor, a mecanismelor care intretin aparitia atacurilor de panica, precum si integrarea unor mijloace potrivite atat pentru reducerea simptomelor, cat si pentru a preveni reaparitia lor.
Este vorba despre un proces de analiza, ce presupune efort si implicare pentru a intelege cum apare si cum se manifesta la nivel cognitiv un atac de panica, felul in care se contureaza anxietatea, extinderea simptomelor si interpretarea lor eronata, dar si identificarea acelor comportamente care mentin producerea repetata a lor.
Unul dintre punctele principale ale terapiei este adresarea de provocari si inlaturarea interpretarilor eronate ale simptomelor fiziologice, dar si identificarea comportamentelor de asigurare si a comportamentelor de evitare a stimulilor asociati cu aparitia atacurilor de panica.
Prin psihoterapie se va oferi raspuns intrebarilor uzuale pe care oamenii le adreseaza : ce mi se intampla ? ce se va intampla daca voi avea un atac de panica ? ce fac in situatia in care am un atac de panica ? Totodata prin tehnicile specifice cognive, centrate pe cauza si pe analiza, dar si de relaxare si gestionare a simptomelor este important ca o persoana care are atacuri de panica sa revina la un stil de viata normal, sa-si redobandeasca energia pentru a face ceea ce-si doreste, sa elimine temerile legate de catastrofizarea senzatiilor corporale, sa redobandeasca sentimentul de stima de sine.
Ai nevoie de un tratament personalizat pentru atacul de panica?