Psi Concept

Psihoterapie de Grup

Psihoterapia de grup este o formă de psihoterapie de o eficiență înaltă și are capacitatea de a oferi beneficii semnificative. Aceasta oferă o arenă în care oamenii pot interacționa liber, însoțiți printr-o anumită arie tematică de un psihoterapeut.

Psihoterapia de grup depinde de câtiva factori primari, cum ar fi: incularea speranței, universalitatea, transmiterea informațiilor, învățarea interpersonală și alții, factori rezultați doar prin interacțiunea cu ceilalți participanți la grup, alături de care au oportunitatea să-și dezvolte abilitățile interpersoanale, deoarece fiecare membru al grupului dăruiește și primește, experimentează, se identifică cu ceilalți, învață de la ei și află cum este perceput.

Grupul poate fi format din persoane cu problematici asemănătoare sau poate la fel de diferite, ceea ce-i va conferi unicitate și specificitate.

Teme abordate într-o psihoterapie de grup:

  • Dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare;
  • Identificare tiparelor comportamentale problematice;
  • Abordarea relațiilor de familie sau de cuplu;
  • Adordarea problemelor de simptomatologie psihosomatică;
  • Introducerea în tehnicile de relaxare și de meditație;
  • Investigarea emoțiilor și afectelor personale;
  • Gestionarea emoțiilor negative;
  • Conștientizare și autocunoaștere;
  • Reglarea echilibrului dintre minte-corp-spirit;
  • Fenomenologia rușinii;
  • Explorarea stimei de sine și a încrederii în sine;
  • Rezolvarea unor conflicte interioare și exterioare;
  • Conștientizarea și aducerea propriei persoane în prezent în aici-și-acum.
  • Revenirea la copilărie prin artă și joc.

Şedinţele de psihoterapie de grup sunt organizate în momentul în care mai multe persoane se întâlnesc într-un grup relativ numeros, pentru a se ajuta reciproc şi pentru a-şi oferi soluţii pentru problemele comune.

Această formă de terapie diferă de cea individuală pentru că fiecare grup va fi format din persoane care au un subiect comun de discuţie şi probleme similare.

În acest fel, grupurile sunt echilibrate şi fiecare persoană implicată are e câştigat în urma interacţiunii cu ceilalţi membrii ai grupului.

Toate formele existent de psihoterapie pot fi aplicate şi în contextul grupurilor, iar formatul în grup este foarte eficient în special atunci când se aplică psihoterapia psihodinamică, deoarece grupul este utilizat pentru a face schimburi pe baza modului în care evoluează relaţiile interpersonale în grup.

Facem terapie de grup prin tehnici profesioniste

Terapia de grup se este susţinută în cadrul cabinetului nostru de psihoterapie prin cele mai moderne tehnici din prezent. Se pot forma trei tipuri principale de grupuri:

  •  Grupuri pentru sprijin, care se formează în jurul subiectelor de cele mai multe ori dureroase;
  • Grupuri pentru antrenament şi deprinderi utilizate pentru managementul furiei sau stresului, pentru învăţarea unor tehnici de relaxare şi pentru depăşirea timidităţii;
  • Grupuri de tip psiho-educativ, care vor fi formate pe baza interesului comun al tuturor persoanelor înscrise în grup pentru anumite subiecte de psihoterapie şi psihologie.

Terapia de grup se bazează pe o serie de principii importante, de la care fiecare psihoterapeut de grup porneşte pentru a crea mediul potrivit şi pentru a direcţiona discuţiile şi acţiunile astfel încât să se obţină rezultatele dorite.

Şedinţele de terapie au rolul de a inspira un sentiment de încredere şi speranţa, iar grupurile sunt de obicei formate din persoane care sunt în stadii diverse de tratament astfel încât să existe motivaţie şi pentru cei care se află la început.

Universalitatea este o altă caracteristică a psihoterapiei de grup, pentru că atunci când te afli printre persoane care au avut experienţe asemănătoare vei înţelege că nu eşti singur.

Schimbul de informaţii este de asemenea un scop al psihoterapiei de grup. Participanţii din grup schimbă informaţii, experienţe şi poveşti şi astfel îşi dezvoltă reacţiile, empatia şi comportamentul, dar şi abilitatea de a rezolva problemele.

Şedinţele de psihoterapie de grup stimulează altruismul şi fiecare participant poate să îi ajute pe ceilalţi pentru a îşi dezvolta încredere în forţele proprii.

În urma psihoterapiei de grup se dezvoltă şi abilităţile sociale pentru ca grupurile sunt mediile ideale pentru dezvoltarea unor noi comportamente, fără risc de respingere.

Grupurile sunt formate având la bază un interes comun faţă de un subiect ceea ce înseamnă că participanţii se pot apropia mai mult unii de ceilalţi.

Catharsisul este de asemenea un alt obiectiv al terapiei de grup şi se realizează prin schimbul de sentimente, experienţe şi gânduri, care au rolul de a reduce emoţiile negative cum ar fi anxietatea, durerea, vinovăţia sau frică.

Şedinţele de terapie de grup durează 50 de minute şi se desfăşoară online. Grupurile pot să fie mici, formate din trei sau patru persoane, însă pot fi şi mai extinse, formate din 8 până la 12 persoane, sau chiar mai multe.

Grupurile se întâlnesc pentru psihoterapie de grup o dată sau de două ori pe săptămână. Nu există un număr maxim de sesiuni de grup, iar acestea se pot desfăşura pe tot parcursul anului sau pentru perioade mai scurte de timp, în funcţie de cât de repede sunt atinse obiectivele.

Întâlnirile pot fi închise sau deschise. În sesiunile deschise noii participanţi sunt liberi să se alăture oricând, iar în grupurile închise, există doar un anumit număr de membri care pot participa.

Modul în care se va desfăşura o sesiune de psihoterapie de grup depinde în mare măsură de abordarea terapeutului şi e obiectivele grupului. În anumite situaţii sunt încurajate dialogurile libere, iar în alte situaţii discuţiile sunt direcţionate de către psihoterapeut.

  • Pachet 8 sedinte de terapie de grup: 960 lei;
  • Durata unei sedinte: 120 de minute;
  • Pretul per sedinta este de 120 lei;
Formular programare







    WORKSHOP – Să vorbim despre relații

    4 NOIEMBRIE 2023, ora 10:00 Workshop...

    Practica sentimentului de a fi imperfect

    24 MARTIE 2022, ora 18:30 Terapie de Grup...

    Anxietatea devine virală?

    25 MARTIE 2022, ora 18:30 Terapie de Grup...

    WORKSHOP – SĂ NE REDESCOPERIM FEMINITATEA

    20 MARTIE 2021, ora 16:00 Workshop ONLINE...

    Workshop – Vreau o relatie

    Sambata 27 MARTIE ora 16:00 Workshop ONLINE...

    WORKSHOP – ANXIETATE ȘI DEPRESIE

    3 APRILIE Sâmbătă ora 16:00 Workshop ONLINE...
    Call Now Button
    × WhatsApp